OIKEA KIRJA OIKEAAN AIKAAN

Tätä mieltä asiakkaamme ovat meistä

OIKEA KIRJA OIKEAAN AIKAAN

KIRJOJA 1-VUOTIAALLE

Sana- ja kuvakirjat ja helpot tarinat auttavat lasta ymmärtämään ympäröivää maailmaa – ja pukemaan sitä sanoiksi. Kirjojen on kestettävä kovakouraistakin käsittelyä. Onni on hakea hyllystä oma tuttu suosikkikirja ja kuulla se jälleen kerran ääneen luettuna!

Tässä on joitain esimerkkejä yksivuotiaalle suunnatuista kirjapaketeista. Ne sanat, joita lapsi kuulee nyt, tulevat pian osaksi hänen sanavarastoaan. Lastenkirjat sisältävät paljon sanoja, joita arkipuheessa ei tule käytettyä. Lukeminen on hyötyjä täynnä!

MITEN LUETAAN 12—18 KUUKAUDEN IKÄISELLE LAPSELLE?

NÄIN SAAT LAPSEN VIIHTYMÄÄN KIRJAN PARISSA

• Jos lapsi haluaa liikkua ja vaellella samalla kun luet, älä lopeta lukemista. Luo äänenpainoilla ja -sävyillä jännitystä tarinaan, niin lapsi palaa takuulla takaisin katsomaan, mitä ihmettä sivulla tapahtuu. Ja vaeltelustaan huolimatta hän varmasti kuuntelee joka sanaa.


• Anna lapsen päättää. Pyydä häntä osoittamaan, mistä tarinoista, kirjoista ja kuvista hän pitää eniten.


• Päästä sisäinen ääninäyttelijäsi valloilleen. Varioi äänensävyäsi ja -voimakkuuttasi, niin säilytät lapsen tarkkaavaisuuden. Lukemisen ei tarvitse aina edetä saman kaavan mukaan: joskus lapsi haluaa kuulla kokonaisen sadun, joskus taas viipyillä suosikkisivullaan tai hyppiä sivulta toiselle ja taas takaisin.


• Lapsi oppii osoittamaan nenäänsä, suutaan, korviaan jne. kysyttäessä. Etsi luettavaksi kirjoja, joissa on kasvojen ja kehojen kuvia.


• Jos lapsi ei kiinnostu perinteisistä saduista, kokeile luukkukirjoja ja kirjoja, joissa on tunnustelupintoja. Älä hermostu, jos kirjat hajoavat lapsen käsittelyssä – yksivuotiaan on vielä hankala säännöstellä voimiaan. Anna lapsen selata kirjan sivuja itse ja opeta häntä kurkistamaan luukkujen sisään. Näin lukemisesta tulee aktiivista toimintaa.


• Jos lapsesi rakastaa luukkukirjoja ja kukkuu-leikkiä, peitä kämmenellä tavallisen kirjan kuva, ja sano ”kukkuu!” kun otat käden pois kuvan päältä.


• Laula, loruttele ja lausu runoja. Tee rytmeistä ja musiikista osa arkipäiväänne, ja muista myös tanssia lapsen kanssa!

 

NÄIN VAHVISTAT PUHEEN KEHITYSTÄ

• Rohkaise lasta ääntelemään ja liikehtimään tullakseen ymmärretyksi.
• Tämän puolivuotisen aikana lapsi oppii käyttämään 20—50 sanaa ja oppimista tapahtuu koko ajan. Vahvistaaksesi sanojen oppimista valitse lukuhetkiinne kuvakirjoja, ja nimeä toistuvasti kuvissa olevat asiat.


• Juttele lapselle. Kerro hänelle näkemienne asioiden nimet. Juttele siitä, mitä teette yhdessä: ajatte autoa, siivoatte leluja, pukeudutte, tiskaatte jne. Mitä enemmän lapsellesi juttelet, sitä enemmän hän oppii.


• Jo vauvakirjoissa on harvinaisia sanoja, joita ei ehkä tulisi käytettyä tavallisessa arkipuheessa. Lapset omaksuvat kirjoista laajan sanavaraston.


• Sovella lukemaasi lapsen arkipäivään. Jos kirjassa seikkailee nalle, ota puheeksi lapsen oma nalle. Jos kirjassa esiintyy bussi, muistele yhteisiä bussireissujanne.


• Auta lasta oppimaan uusia sanoja kysymällä ”Mikä tuo on?” Anna hänelle aikaa vastata ennen kuin vahvistat: ”Aivan oikein, sehän on auto!” Näin saat myös käsityksen siitä, montako sanaa lapsi osaa ja ymmärtää. Hyvä kuvakirja on erinomainen sanojen oppimisen väline.

HMITEN LUETAAN 18—24 KUUKAUDEN IKÄISELLE LAPSELLE?

Puheen kehitys on yksilöllistä, ja monet lapset oppivat puhumaan vasta paljon myöhemmin. Jotkut lapset oppivat uusia sanoja ja ”unohtavat” aiemmin opitut. Toiset taas tuntuvat pysyvän samalla osaamisen tasolla pitkiäkin aikoja, ilman että näkyvää kehitystä tapahtuu. On tavallista, että tytöt oppivat ymmärtämään ja puhumaan aikaisemmin kuin pojat.

NÄIN SAAT LAPSEN VIIHTYMÄÄN KIRJAN PARISSA

• Ota selvää, mikä sinun lastasi kiinnostaa, ja juttele siitä. Anna lapsen johdatella – keksi kysymyksiä lapsen kiinnostuksen kohteista, ja laajenna keskustelua pikku hiljaa.


• Kirjaa ei tarvitse lukea alusta loppuun. Voitte hypätä sivujen yli, palata takaisin tai vaikkapa lukea kirjaa lopusta alkuun. Jos haluat kiinnittää lapsen huomion johonkin tiettyyn asiaan sivulla, luo jännitystä ja odotusta vaikkapa kuiskaamalla ja osoittamalla kuvaa.


• Anna lapsen kääntää kirjan sivuja silloin kuin haluaa.


• Kirjat, joissa on aktiivisuuteen kannustavia elementtejä, esimerkiksi ulostaittuvia osia tai avattavia ja suljettavia luukkuja, kiinnostavat monia lapsia tässä ikävaiheessa.


• Jos lapsi on levoton, muttet haluaisi vielä keskeyttää lukuhetkeä, anna hänelle lupa vaellella huoneessa sillä välin kun luet. Hän hyötyy kuuntelemisesta, vaikkei koko ajan näkisikään lukemasi kirjan sivua. Jos hän kulkee pidemmälle, seuraa häntä kirja kädessä ja jatka lukemista.


• Jos lapsi tuntuu olevan erityisen kiinnostunut jostain, esimerkiksi busseista, lähtekää yhdessä bussimatkalle ja jutelkaa kaikesta, mitä koette ja näette. Minkä värinen bussi on? Miten kuski teitä tervehtii? Minkälaisia ihmisiä kyytiin nousee? Jutelkaa reissusta myös jälkeenpäin – aina, kun kuvakirjoissa on busseja.


• Lapsi nauttii, kun luet eläytyvästi. Tavallinen, tasainen aikuisääni ei kiinnosta häntä yhtä paljon, joten anna mennä! Hauku, kun koira haukkuu ja päristä, kun ajetaan autolla!

 

NÄIN VAHVISTAT PUHEEN KEHITYSTÄ

• Jo vauvakirjoissa esiintyy sanoja, jotka ovat arkipuheessa harvinaisia. Lastenkirjat ovat kaikenikäisille erinomaisia sanavaraston kehittäjiä.


• Vanhemmat, jotka rohkaisevat lasta keskustelemaan ja vastaamaan kysymyksiin, jouduttavat lapsen puheen aloittamista. Hyvä tapa rohkaista lasta puhumaan on kysyä ”Mikä tämä on?” ja antaa lapselle hetki aikaa vastata ennen kuin jatkaa: ”Aivan oikein, sehän on ilmapallo!” Näin saat myös käsityksen siitä, montako sanaa lapsi osaa ja ymmärtää.


• Hyvä kuvakirja on oivallinen tapa opettaa lapselle uusia sanoja. Kysele, tietääkö lapsi, mitä erilaiset kuvat esittävät, ja palaa kuvien pariin usein.


• Juttele lapsen kanssa ja nimeä asioita, joita näette yhdessä. Puhu siitä, mitä milloinkin teette; ajatte autoa, siivoatte lelut, pukeudutte, tiskaatte jne. Mitä enemmän juttelet lapsesi kanssa, sitä enemmän hän haluaa oppia.


• Sovella lukemaasi lapsen arkipäivään. Jos kirjassa esiintyy auto, miettikää, minkälaisella autolla itse viimeksi kuljitte. Jos kirjassa on koira, muistelkaa tuntemianne koiria tai tervehtikää omaa lemmikkiänne.
• Tässä iässä monet lapset ovat erityisen kiinnostuneita kirjoista, joissa on loruja, runoja tai laululeikkejä, joita voitte yhdessä harjoitella.


• Jos lapsi on päiväkodissa, laulakaa kotona päiväkodin lauluja. Muistakaa lauluihin kuuluvat liikkeet!


• Jos lapsi ei osaa lausua sanaa oikein, älä korjaa, mutta sano sana itse oikein, kun vastaat. Jos lapsi sanoo ”kijja”, vastaat ”aivan oikein – tämä on kirja”. R-kirjain on vaikea opeteltava, ja saattaa puuttua lapsen puheesta 6-vuotiaaksi asti. On tärkeää, että vanhemmat asettavat hyvän puheen mallin, jotta lapsi hiljalleen oppii käyttämään äänteitä  oikein.


• Kun luet aiheesta, joka kiinnostaa lasta, vaikkapa kuorma-autoista tai junista tai eläimistä, älä turhaan karta yksityiskohtaisia nimiä ja luokitteluja. Käy läpi betoniautot, roska-autot, kauhakuormaajat ja puoliperävaunut. Tulet myöhemmin huomaamaan, että lapsi on tallettanut tiedot mieleensä.